Kuchnia to bardzo ważne pomieszczenie w każdym domu. To tu często nie tylko przygotowywane jest jedzenie, ale także jest to miejsce spotkań całej rodziny. Wspólne spożywanie posiłków codziennie lub od święta wymaga odpowiedniej oprawy. Dodatkowo, za sprawą popularnych programów kulinarnych zwiększa się liczba osób zajmujących się amatorsko kucharzeniem.

Architekt jest pomocny

architekt wnętrzPotrzebują więcej miejsca na gotowanie i więcej miejsca na przechowywanie blach, garnków, czy pater na ciasto. Jak zatem dobrze zaprojektować kuchnię, tak by było miejsce na wszystko, a całość wyglądała estetycznie? Każdy architekt wnętrz ma swoje tricki, jednak wiele z nich będzie się pokrywać. Przede wszystkim nie ma lepszego rozwiązania niż kuchnia do zabudowy. Zabudowa to połączenie funkcjonalności z estetyką. Z jednej strony całość kuchni będzie utrzymana w jednej tonacji, z drugiej znajdzie się miejsce na całe wyposażenie kuchni i produkty spożywcze. Zabudowy standardowo robione są na wymiar, zatem będą idealnie pasować do kuchni, bez względu na jej wymiar. Jeśli chodzi o podział szafek na wiszące i stojące, ich wielkości i ilość półek to wszystko zależy od tego ile mamy wyposażenia i z czego najczęściej korzystamy. Jeśli rzadko gotujemy to nie ma sensu tworzenia nieskończonej liczby szafek. Jeśli mamy dużo blach do ciasta to przydadzą się nam szafki szerokie, z podziałek na wiele półek, bo nie muszą być wysokie.

architekt wnętrzJeśli natomiast jesteśmy koneserami win, posiadamy różne gatunki, a do tego kryształowe kieliszki to warto jest mieć przynajmniej jedną szafkę wysoką bez półek, tak by wszystko się tam dobrze zmieściło a nie wchodziło na wcisk. Kolejna kwestia to dobór sprzętów AGD. nowoczesne lodówki mogą być nawet dwudrzwiowe i posiadać duży zamrażalnik. To idealne rozwiązanie dla dużych rodzin z dziećmi. Kuchenka indukcyjna czy elektryczna, jak również wbudowany piekarnik będą lepszym rozwiązaniem niż kuchenka gazowa, a do tego bezpieczniejszym. Warto zaznaczyć, że zarówno kuchenki, lodówki, jak i zmywarki można umieścić w zabudowie, więc będą one ,,schowane? w meblach. Kolejna rzecz to dobór materiałów w kuchni. Muszą być łatwe do czyszczenia, takie na których nie widać smug, jak również odporne na uderzenia i na wysokie temperatury. Klasyczną i sprawdzoną opcją są oczywiście kafle ceramiczne, choć można zdecydować się także na panele szklane lub na zmywalne farby/tapety. Płytki mają tę zaletę że można je stosować i na ścianach i na podłodze.

Ostatnią kwestią jest oświetlenie. To górne, główne, jest ważne, ale w kuchni nie może zabraknąć oświetlenia blatów roboczych. Lampki lub taśmy led pod szafkami wiszącymi to dobre rozwiązanie.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.