Horeca to skrót, który powstał po połączeniu w jedno początków trzech angielskich wyrazów: hotel, restaurant i café. Przyjmuje się, że określenie to powstało około 1949 roku, a przyczyną tego było powstanie Międzynarodowego Związku Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych. Początkowo terminu tego używano głównie w krajach Beneluksu. Obecnie jest on powszechnie stosowany do określania sektorów gastronomicznego i hotelarskiego.

Sektor Horeca – działanie

Branża Horeca jest jedną z najprężniej rozwijających się aktualnie gałęzi gospodarki. Niestety podkreśla się, że jednocześnie jest to także rodzaj usług, który charakteryzuje się ogromną sezonowością, która dla wielu przedsiębiorców stanowi ogromny problem. Jednak pomimo to nadal jest to sektor, który zatrudnia znaczną część ludzi. Wszystko za sprawą tego, że oprócz możliwości podjęcia stałej pracy, daje także szansę na zatrudnienie na okres tymczasowy, często także bardzo młodym osobom. Z czym powinno kojarzyć się Horecę? Przede wszystkim z częstymi dostawami, które każdorazowo muszą być odpowiednio zaplanowane i zrealizowane na czas. W trakcie przygotowywania się do nich należy brać pod uwagę nie tylko aktualny stan magazynowy, ale także uwzględnić możliwą przyszłą sprzedaż. Wszystko po to, aby nigdy nie zabrakło żadnego spośród wykorzystywanych w trakcie przygotowywania potraw produktów. Obecnie funkcjonuje wiele firm, które świadczą usługi dla rynku Horeca.

Pośród proponowanego przez nie asortymentu znajduje się nie tylko wspomniana żywność, ale także wszystkie akcesoria i elementy wyposażenia, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania lokalów związanych z gastronomią. Dlatego w katalogach z ofertami znajdują się także wszelkie poszczególne elementy zastawy stołowej, wyposażenie barów, kuchni, food trucków oraz cateringów (np. shakery, kieliszki, garnki, patelnie, patery, obrusy), a także stroje pracownicze, noszone choćby przez kucharzy lub kelnerki. W zakres wymienionego asortymentu wchodzą też profesjonalne środki czyszczące, urządzenia wykorzystywane do czyszczenia i dezynfekcji oraz wiele innych sprzętów wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych.

Aktualnie składanie zamówień nie stanowi już tak dużego problemu jak kiedyś. Oprócz tradycyjnych metod, jak wysyłanie maili lub telefoniczne kontaktowanie się z dostawcą istnieje też możliwość wykonania tego zadania za pomocą Internetu. Wystarczy wejść na stronę konkretnej firmy, wybrać produkty, dodać je do ?koszyka?, podać dane do faktury i czekać na dostawę w wyznaczonym terminie, który w wielu przypadkach można ustalać samodzielnie. To dostawca dostosowuje się do zamawiającego, a nie na odwrót.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.