Nie tylko pieczenie ciast, czy przygotowywanie smakowitych dań jest obecnie popularne. Coraz więcej osób sadzi zioła w doniczkach kuchennych, wyrabia własne bułki i chleby, a także hoduje pomidorki na balkonie. To nie tylko modne hobby. Dzięki temu że sami zajmujemy się pieczeniem, czy hodujemy jadalne rośliny to wiemy dokładnie co jemy.

Niewielka wędzarnia elektryczna

Jedzenie nie ma sztucznych aromatów, barwników i substancji poprawiających smak. Jemy zdrowo i smacznie. Co jednak można zrobić z mięsem? Gotowane w wodzie czy na parze często jest mdłe. Smażone jest mało zdrowe, nie każdy ma czas na pieczenie. Poza tym surowe mięso trzeba od razu przerobić i zjeść albo zamrozić. Czy jest inna opcja? Dobrym rozwiązaniem może być wędzenie. Domową kiełbaskę, szynkę, czy złowioną rybkę wystarczy odpowiednio uformować czy pokroić, doprawić i wsadzić do wędzarni. Cyfrowa wędzarnia elektryczna z generatorem dymu nie zajmuje dużo miejsca. Wielkością i kształtem przypomina niską lodówkę. Można ją ustawić w kuchni, piwnicy, czy pod wiatą garażową. Jej obsługa jest bardzo prosta.

wędzarnia elektryczna z generatorem dymuJedzenie wkłada się na półki lub zawiesza na hakach. Na spodzie jest taca zbierająca skapujący tłuszcz. Po zamknięciu drzwiczek wędzarni włącza się proces spalania zrębków i czeka aż jedzenie zostanie uwędzone. Czas trwania wędzenia i jego temperaturę ustawia się na cyfrowym wyświetlaczu. Nie trzeba zatem doglądać kiełbasek czy ryb. Wystarczy wiedzieć kiedy przyjść by otworzyć wędzarnię i wystawić gotowe do spożycia jedzenie. Generator dymu w wędzarni powinien go równomiernie rozprowadzać, tak by całe jedzenie przeszło zapachem wędzonki. Warto zwracać uwagę na wielkość wędzarni. Są mniejsze i większe wersje dopasowane do potrzeb różnych klientów. Jeśli wędzimy rzadko, nie wiemy czy to będzie nam odpowiadało, czy też lubimy wędzić tylko jedną rzecz np. kiełbasę to lepiej jest kupić mniejszą wędzarnię. Jeśli jednak wędzimy dużo i często dla całej rodziny to dobrze jest kupić większy model. Wtedy za jednym zamachem można uwędzić całe pęta kiełbas. W ten sposób zaoszczędzi się sporo czasu. Warto też zwrócić uwagę na budowę wędzarni. Powinna być ona nierdzewna, odporna na wysokie temperatury, a także stabilna. W środku sprawdza się na przykład stal, sama obudowa może być z ocynkowanego aluminium.

Nóżki wędzarni muszą być szerokie i stabilne, tak by nie było ryzyka, że produkt się przewróci. Wędzarnia nie powinna też stać bezpośrednio na ziemi, więc nóżki są niezbędne. Cena wędzarni markowej to nawet kilka tysięcy złotych, choć można kupić i tańsze modele za 1500 zł.